Geef je teksten extra woordwaarde

Wie wel eens Scrabble of Wordfeud speelt weet dat de rode vakjes aan de rand van het speelbord 3 keer woordwaarde opleveren. Die winst wil je. Wist je dat je die winst ook heel makkelijk kunt pakken in je zakelijke communicatie? Door alle woorden die jij dagelijks de wereld in slingert de aandacht te geven die ze verdienen, verdrievoudig jij je eigen woordwaarde met gemak. En daarmee de waarde van jouw social mediaberichten, blogartikelen, nieuwsbrieven, vacatureteksten, websiteteksten, campagnepagina’s, testimonials en interviews. Een goede redacteur of tekstschrijver kan je daarbij helpen.

Onderscheidende woorden trekken de aandacht

Natuurlijk weet jij waarom jouw ideale klant, cliënt, opdrachtgever en je medewerkers voor jou kiezen. Jouw organisatie of bedrijf is immers uniek. Maar zijn je teksten dat ook? Heb je een herkenbare tone of voice? Trekken je teksten direct de aandacht van de doelgroep? De hele dag door worden we om te oren geslagen met teksten die om onze aandacht schreeuwen. Van e-mails en WhatsApp-berichten tot nieuwsbrieven, aanbiedingen, social mediaberichten, nieuwsartikelen, websites en blogs.  De meeste van deze teksten lezen we vluchtig door, op de automatische piloot. Totdat er iets voorbij komt wat direct de aandacht trekt. Een tekst die aansluit bij onze interesses en behoeften én ook nog eens onderscheidend is in die grote dagelijkse woordenbrij. Zo’n onderscheidende tekst leest makkelijk. Het schrijven ervan is vaak iets minder makkelijk. Over ieder woord is nagedacht en ook de opbouw zit verdraaid knap in elkaar. Niets is aan het toeval overgelaten. Zelf een steengoede tekst schrijven? Besteed dan sowieso aandacht aan:

  • De voorbereiding. Zorg dat je over alle informatie beschikt en het liefst een beetje meer, zodat je weet waar je over schrijft.
  • De doelgroep. Voor wie schrijf je? Welk taalniveau heeft je doelgroep, wat vinden ze belangrijk, houden ze van diepgang en details of willen ze juist snel de hoofdlijnen weten?
  • De wat, hoe en waarom:
    • Wat is het onderwerp? Wat wil je verkopen of vertellen?
    • Hoe werkt het? Hoe zit het in elkaar? Hoe help jij je klant?
    • Waarom moet de lezer in actie komen? Waarom is dit een belangrijk onderwerp of waarom wil jouw klant dit product of deze dienst aanschaffen?
  • De tone of voice. C’est le ton qui fait la musique zeggen de Fransen. Oftewel: de manier waarop je iets vertelt is minstens zo belangrijk als de inhoud. Welke woorden gebruik je en hoe spreek jij je lezer aan?

Een goed verhaal versterkt je identiteit

Goede teksten en verhalen zorgen voor herkenbaarheid. Ze vertellen waar jij of je organisatie voor staat en sluiten aan bij jouw Business Value Proposition; de belofte waarmee jij je onderscheidt in de markt. Bovendien is het belangrijk dat alle verhalen samen een eenheid vormen. Zo voorkom je dat je je lezer op het verkeerde been zet. Bijvoorbeeld doordat je de ene keer een uitgebreid technisch verhaal vertelt en de volgende keer juist een heel simpel en laagdrempelig stappenplan. Of denk aan een bedrijf als Coolblue. Zij staan bekend om hun ‘communicatie met een glimlach’. Stel dat je als klant nu opeens een e-mail krijgt met de tekst ‘Geachte heer/mevrouw, naar aanleiding van uw recente bestelling kunnen wij u mededelen dat…’ Ongetwijfeld trek je dan toch even een wenkbrauw op. Een goede tekstschrijver houdt het overzicht en weet precies wat de kaders zijn voor de verhalen binnen jouw organisatie.

Met een slimme tekst bereik je jouw doel

Of je nu wilt informeren, adviseren, inspireren, overtuigen of een combinatie hiervan, jouw doel bereik je met een slim geschreven tekst. Dit is een doelgerichte tekst met een duidelijke boodschap die de lezer aanspreekt. Dit vraagt om meer dan alleen foutloos kunnen schrijven. Ook creativiteit, psychologie en commercieel inzicht zijn belangrijke ingrediënten. Creativiteit houdt je lezer op het puntje van de stoel. Het maakt nieuwsgierig en zorgt ervoor dat de lezer de eindstreep haalt. Door daarnaast psychologie in te zetten beïnvloed je het onbewuste brein. Dat deel van je hersenen dat denkt ‘hier heb ik een goed gevoel bij’ of ‘dit moet ik hebben’. Combineer je dit alles met een flinke dosis commercieel inzicht, dan heb je hét recept voor een converterende tekst met 3 keer woordwaarde. Al deze ingrediënten afzonderlijk zijn waarschijnlijk wel te vinden binnen je organisatie. Maar uiteindelijk zal toch één persoon de woorden op papier moeten zetten. Een taak die er vaak even ‘bij’ gedaan moet worden. Een tekstschrijver kan je dan veel werk uit handen nemen en de al aanwezige kennis binnen je organisatie versterken. Om al zo jouw teksten optimaal te laten scoren.

Delen
Facebooktwitterlinkedin